6 augustus t/m 27 augustus 2017

Lia Stouten

verbeeldingen in boeken

Lia Stouten is grafisch kunstenaar en woont en werkt in Bennekom. Ze gebruikt diverse druktechnieken op verschillende soorten papier. In haar werk verwijst ze naar haar belangstelling voor schrift, boekdrukkunst en de universele taal van de mens.

werk van grafisch kunstenaar Lia Stouten

Stouten maakt boeken, prenten en ruimtelijke installaties. Ze verkent in haar werk de grenzen van grafiek: met behulp van druktechnieken maakte ze verschillende grote installaties, waardoor ze vanuit het platte vlak de ruimte kan onderzoeken. Ook taal en letters spelen een rol in haar werk.

Kenmerkend voor het werk van Stouten zijn het heldere kleurgebruik en symbolen waarmee ze oerbegrippen als water, huis en zon verbeeldt. Hieruit ontstaan beweging, herhaling en ritme.

In haar nieuwste werk vertaalt ze ritmes uit de natuur naar grafiek: golven van de zee, wolkenluchten, patronen in een landschap, sterrenhemel. Met cirkels, streepjes en zigzaglijnen vertelt ze haar verhaal. Het papier wordt tot aan de rand bedrukt over het hele oppervlak. Het papier bepaalt de maat, terwijl de voorstelling eindeloos zou kunnen doorlopen.

In de Oude Victor is onder andere de installatie “Leestafel” te zien. Gerangschikte gevouwen cirkels van papier liggen in lange rijen op een tafel, wat iets van oneindigheid suggereert. Krantenberichten en natuurpatronen zijn met elkaar verweven. Narigheid uit de wereld is voor even opzij gezet, schoonheid voert de boventoon.

Meer op www.liastouten.nl